acil korunma

Acil Kontrasepsiyon

Metodunu Bul

Tamam, seks yaptınız ama prezervatif kullanmayı unuttunuz veya bir hapı unuttunuz ve hamilelikten kaçınmak istiyorsunuz. Pekiyi şimdi ne yapmalıyız?

Bu nadir bir durum değildir, ancak çoğu zaman çok fazla endişe getirir. Bu kaygının bir kısmı, ertesi gün hapının gerçekte ne olduğu ve hap almak dışında başka seçenekler olup olmadığı konusundaki belirsizlikten kaynaklanır. Şimdi Arkanıza yaslanın ve okumaya devam edin çünkü bu yazı; acil kontrasepsiyonun ne olduğu, nasıl çalıştıkları ve seçeneklerinizin neler olduğu hakkında bilgi veriyor…

Acil Kontrasepsiyon Nedir?

Acil kontrasepsiyon, korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya kullandığınız kontrasepsiyon başarısız olursa, örneğin bir doğum kontrol hapını almayı unutmanız veya kondomunuzun yırtılması gibi durumlarda, hamileliği önlemek için kullanılır. Acil doğum kontrol hapı da dahil olmak üzere, genellikle ertesi gün hapı olarak bilinen hapların iki türü vardır. Ayrıca rahim içi araçlarda (RİA veya spiral olarak da bilinir) kullanılabilir.

Acil kontrasepsiyon düzenli olarak kullanılan bir şey olmamalı, ancak diğer kontrasepsiyon yöntemleri başarısız olduğunda son çare olarak kullanılabilir. Acil kontrasepsiyonun sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korumadığını hatırlamak da önemlidir, bu nedenle kendinizi prezervatiflerle korumanız ve korunmasız cinsel ilişkiye girip girmediğiniz veya prezervatifinizin yırtılması durumunda CYBH kontrolü yaptırdığınızdan emin olmanız gerekir.

Ertesi Gün Hapları (Acil kontraseptif haplar)

Piyasadaki iki farklı etken maddeli ertesi gün hapları mevcuttur. Her ikisi etken madde de, aç veya tok karnına su ile bütün olarak yutulması gereken tek bir tablet şeklindedir. Tableti aldıktan sonra iki saat içinde kusarsanız, tablet tam olarak emilmemiş olabileceğinden bir tane daha almalısınız. İlk seferinde kusarak tableti çıkarmanız durumunda, ikinci tabletin yerinde kalmasını sağlamak için bir bulantı önleyici ilaç kullanmakta fayda vardır. Ertesi gün hapı bir kez aldığınızda, yalnızca o seferlik hamileliği önlemeye yarar. Yani ertesi gün hapını kullanmanızdan sonra, aynı adet döngüsünde yaşanan başka herhangi bir korunmasız cinsel ilişki halinde gebelikten korumaz.

Levonorgestrel İçeren Haplar

Levonorgestrel korunmasız cinsel ilişkiden 72 saat sonra alınabilir. Yumurtalıklarınızın yumurta salmasını önleyen levonorgestrel adı verilen sentetik bir hormon içerir. Levonorgestrel aldığınızda bir yumurta zaten salındıysa, ilaç aynı zamanda spermin onu döllemesini durdurmaya da yardımcı olur. Bu nedenle, etkisi iki katlıdır.

 Bu hapı reçetesiz olarak eczanelerden temin edebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi, korunmasız cinsel ilişkiden sonra ertesi gün hapını ne kadar erken alırsanız, hamileliği önlemede o kadar etkili olur. Seksten sonraki ilk 24 saat içinde alınırsa %95 etkilidir ve 24-48 saat sonra alınırsa bu etkinlik %85’e, seksten 48-72 saat sonra sadece %58’e düşer.

Ertesi Gün Hapları Yan Etkileri

Ertesi gün hapı kullanmak çok güvenlidir, ancak tüm ilaçlar gibi bazı insanlar yan etkiler yaşar. Bunlar mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, yorgunluk, meme hassasiyeti, baş ağrısı ve karın ağrısını içerir. Ertesi gün hapı aldıktan sonra adet döngüsünün düzensiz olması çok yaygındır ve bu durum 3 ay sonra normale dönmelidir.

Bakırlı RİAlar

Rahim içi araç veya RİA olarak da bilinen bakırlı spiraller, bakırla kaplı ve çok etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak işlev görmesi için rahme yerleştirilen küçük T şeklinde bir cihazdır. Acil kontrasepsiyon işlevi görmesi için korunmasız cinsel ilişkiden 10 gün sonrasına kadar yerleştirilebilir. Bakır bobin, doğum kontrolü için 5 veya 10 yıla kadar rahim içinde kalabilir ve herhangi bir zamanda çıkarılabilir. Vajinayı açmak ve rahmin boynunu (serviks) görselleştirmek için bir spekulum kullanılarak yerleştirilir. Cihaz, rahim ağzından oturduğu rahme yerleştirilir. Bakır yavaşça rahme salınır ve serviksteki mukusu değiştirecek şekilde hareket eder, bu da spermin hayatta kalmasını veya bir yumurtaya ulaşmasını zorlaştırır ve aynı zamanda döllenmiş bir yumurtanın rahim zarına yerleşmesini engeller.

Bakırlı RİA’nın Yan Etkileri

Bakırlı RİA hormon içermediğinden yan etkiler hormonal değildir ve adet döngünüzün zamanlamasının değişmesi olası değildir. Bununla birlikte, bazı kadınlar dönemler arasında kanama veya lekelenme yaşarlar. Birçok kadın ayrıca bakırlı RİA nın bir yan etkisi olarak daha ağır adet kanaması yaşar. Ria, özellikle yerleştirmeden hemen sonra bazı kadınlarda rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca, pelvik enfeksiyon geçirdiyseniz bakırlı RİA nın sizin için uygun olmayabileceğini de belirtmekte fayda var.

Başka Neleri Dikkate Almam Gerekiyor?

Yani ertesi gün hapı aldınız veya spiral taktınız. Hepsi bu mu? Hayır; tüm acil kontrasepsiyonlar %100 etkili olmadığından, adetiniz gecikmişse veya sizin için normalden daha hafif veya daha kısa olsa bile hamilelik testi yaptırmayı düşünmeye değer.

Bu tekrar olabilecek bir şeyse, ileriye dönük doğum kontrolü seçiminizi düşünmeye değer. Karar vermenize yardımcı olacak doğum kontrol seçenekleri için www.ertesigunyaninda.com web sitemize  göz atın. Cinsel sağlığınız söz konusu olduğunda hamileliği önlemekten daha fazlasını göz önünde bulundurun, bu nedenle cinsel sağlık kontrolü yaptırmayı unutmayın. Bu, CYBH’ların kontrol edilmesini ve ayrıca acil kontrasepsiyon ihtiyacına neyin yol açtığını düşünmeyi içerir.

devamı
vajinismus nedir

İlk Gece Korkusu Vajinismus

Metodunu Bul

Vajinismus Nedir?

Bazı kadınlar için vajinal kaslar, vajinal penetrasyon girişiminde bulunduğunda istemsiz veya ısrarlı bir şekilde kasılır. Buna vajinismus denir. Kasılmalar cinsel ilişkiyi engelleyebilir veya çok ağrılı hale getirebilir.

Bu durum aşağıdaki durumlarda olabilir:

  • Partner penetrasyon girişiminde bulunduğunda
  • Bir kadın tampon yerleştirdiğinde
  • Bir kadına vajinal bölgeye yakın dokunulduğunda

Vajinismus cinsel uyarılmayı engellemez ancak penetrasyona engel olabilir. Nazik bir pelvik muayene tipik olarak kasılmaların nedenini göstermez. Hiçbir fiziksel anormallik duruma katkıda bulunmaz. 

Vajinismus Türleri

Vajinismus ikiye ayrılır:

  • Primer Vajinismus: Vajinal penetrasyonun hiç sağlanamadığı durumlarda
  • İkincil Vajinismus: Bir kez vajinal penetrasyon sağlandığında, ancak potansiyel olarak jinekolojik cerrahi, travma veya radyasyon gibi faktörler nedeniyle artık mümkün olmadığında

Bazı kadınlar menopozdan sonra vajinismus geliştirir. Östrojen seviyeleri düştüğünde, vajinal yağlama ve elastikiyet eksikliği cinsel ilişkiyi ağrılı, stresli veya imkansız hale getirir. Bu, bazı kadınlarda vajinismusa yol açabilir.

Disparoni

Disparoni, ağrılı cinsel ilişki için tıbbi terimdir. Genellikle vajinismus ile karıştırılır. Bununla birlikte, disparoni şunlardan kaynaklanabilir:

  • Kistler
  • Pelvik inflamatuar hastalık
  • Vajinal atrofi

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus için her zaman bir sebep yoktur. Genellikle aşağıdaki koşullara bağlanmıştır:

  • Geçmiş cinsel istismar veya travma
  • Geçmiş ağrılı ilişki
  • Duygusal faktörler (ilk gece korkusu)

Bazı durumlarda, doğrudan bir neden bulunamaz. Tanı koymak için doktorunuz fizik muayene yapacak ve tıbbi ve cinsel geçmişinizi soracaktır. Bu geçmişler, kasılmaların altında yatan nedene dair ipuçları vermeye yardımcı olabilir.

Vajinismus Belirtileri

Vajinal kasların istem dışı kasılması vajinismusun birincil belirtisidir, ancak durumun şiddeti kadından kadına değişir. Her durumda vajinanın daralması penetrasyonu zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Vajinismusunuz varsa vajina kaslarınızın kasılmalarını yönetemez veya durduramazsınız. Vajinismus, vajinal penetrasyon korkusu ve penetrasyonla ilgili cinsel istek azalması gibi ek semptomlara sahip olabilir. Vajinismuslu kadınlar, vajinaya herhangi bir şey sokulduğunda genellikle yanma veya batma ağrısı bildirirler. Vajinismusunuz varsa, bu cinsel aktivitelerden tamamen vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Bu duruma sahip kadınlar hala cinsel zevki hissedebilir ve arzulayabilir ve orgazm olabilir.

Aşağıdakiler dahil birçok cinsel aktivite penetrasyon içermez:

  • Oral seks
  • Masaj
  • Mastürbasyon

Vajinismus Teşhisi

Vajinismus teşhisi genellikle belirtilerinizi açıklamakla başlar. Doktorunuz muhtemelen şunları soracaktır:

  • Sorunu ilk ne zaman fark ettiğiniz?
  • Ne sıklıkla olmakta?
  • Ne tetikliyor gibi görünüyor?

Tipik olarak doktorunuz, cinsel travma veya istismar yaşayıp yaşamadığınızla ilgili soruları içerebilecek cinsel geçmişiniz hakkında da sorular soracaktır. 

Genel olarak vajinismusun tanı ve tedavisi pelvik muayene gerektirir. Vajinismuslu kadınların pelvik muayeneler konusunda gergin veya korkulu olmaları yaygındır. Doktorunuz bir pelvik muayene önerirse, muayeneyi sizin için olabildiğince konforlu hale getirmenin yollarını tartışabilirsiniz. Bazı kadınlar muayene için kadın doğum masası kullanmamayı ve farklı fiziksel pozisyonları denemeyi tercih eder. Doktorunuzun ne yaptığını görmek için bir ayna kullanabilirseniz daha rahat hissedebilirsiniz. Bir doktor vajinismustan şüphelendiğinde, genellikle muayeneyi olabildiğince nazik bir şekilde yapacaktır. Penetrasyonu kolaylaştırmak için ellerini veya tıbbi aletlerini vajinanıza yönlendirmenize yardımcı olmanızı önerebilirler. Doktorunuzdan muayenenin her adımını ilerledikçe size açıklamasını isteyebilirsiniz. Muayene sırasında doktorunuz herhangi bir enfeksiyon veya yara izi arayacaktır.

Vajinismusta vajina kaslarının kasılması için fiziksel bir sebep yoktur. Bu, vajinismusunuz varsa doktorunuzun belirtileriniz için başka bir neden bulmayacağı anlamına gelir.

Vajinismus İçin Tedavi Seçenekleri

Vajinismus tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizleri içerir. 

Cinsel Terapi ve Danışmanlık

Eğitim tipik olarak anatominizi ve cinsel uyarılma ve ilişki sırasında neler olduğunu öğrenmeyi içerir. Vajinismusta görev alan kaslar hakkında da bilgi edineceksiniz. Bu, vücudun bölümlerinin nasıl çalıştığını ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Danışmanlık, sizi yalnız veya eşinizle birlikte içerebilir. Cinsel bozukluklar konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çalışmak yardımcı olabilir. Gevşeme teknikleri ve hipnoz ayrıca gevşemeyi teşvik edebilir ve cinsel ilişkide daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Vajinal Dilatörler

Doktorunuz veya danışmanınız, bir profesyonelin gözetiminde vajinal dilatör kullanmayı öğrenmenizi önerebilir.

Koni şeklindeki dilatörleri vajinanıza yerleştirin. Dilatörler giderek büyüyecek. Bu, vajinal kasların gerilmesine ve esnek hale gelmesine yardımcı olur. Yakınlığı artırmak için, dilatörleri yerleştirmenize eşinizden yardım etmesini isteyin. Bir dizi dilatör ile tedavi sürecini tamamladıktan sonra, siz ve eşiniz tekrar cinsel ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz.

Fizik Tedavi

Dilatörleri kendi başınıza kullanmakta zorlanıyorsanız, pelvik taban konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapiste başvurabilirsiniz. 

devamı
ria taktirmadan once saormaniz gereken 6 soru

RİA Taktırmadan Önce Sormanız Gereken Altı Soru

Metodunu Bul

RİA Nedir?

RİA‘lar, hamileliği önlemek için rahminize yerleştirilen küçük, esnek, T şeklinde cihazlardır.

İki farklı türü bulunmaktadır. Hormonlu ve Bakırlı RİA lar.Bakırlı RİA lar sperm için toksik olan bakırla sarılır. Diğer RİA’larda hamileliği önleyen hormonlar bulunur.

Bakırlı RİA, yerleştirildikten hemen sonra hamileliğe karşı korur. Hormonal RİA’lar, yalnızca adet döngünüzün ilk yedi gününde takılırlarsa gebelikleri hemen önler. Aksi takdirde, etkili olmaları bir hafta sürer.

RİA’lar yıllarca yerinde kalabilse de herhangi bir zamanda çıkarılabilirler. Çıkarıldıktan sonra hızla tekrar doğurgan olacaksınız. Bu, onları şu anda hamileliği önlemek isteyen ancak gelecekte hamile kalmak isteyen kadınlar için harika bir seçenek haline getiriyor.

RİA’lar Nasıl Çalışır?

Bakır RİA’lar, doğal bir sperm öldürücü olan az miktarda bakır salgılar. Hormonal RİA’lar, spermleri bloke etmek ve hapsetmek için servikal mukusu kalınlaştırır ve ayrıca yumurtaların yumurtalıklarınızdan çıkmasını önler.

RİA’lar en iyi doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Yüzde birden az bir başarısızlık oranına sahipler. Zamanın yüzde dokuzunda başarısız olan doğum kontrol haplarından ve zamanın yüzde 21’inde yanlış kullanıma bağlı başarısız olan prezervatiflerden daha etkilidirler.

RİA Taktırmak Acıtıyor Mu?

Çoğu kadın, yerleştirme işlemi sırasında kramp veya hafif rahatsızlık hisseder. Acı hissederseniz, genellikle sadece bir an sürer. RİA takıldıktan sonra baş dönmesi veya baygınlık hissedebilirsiniz. Randevunuzdan önce bir ibuprofen almanızı öneririm. Randevunuzun, serviksinizin doğal olarak açık olduğu adet döneminizin son günlerinde geldiğinden emin olmak rahatsızlığı azaltabilir.

RİA takma süreci pelvik muayene gibi başlar. Pelvik muayene sırasında kullanılan metal alet olan bir spekulum vajinanıza yerleştirilir. Bu, serviksinize erişim sağlamak için vajinanızı açar. Rahim ağzınızdan içinde RİA bulunan küçük bir tüp yerleştirilir. RİA kolları tüpte geriye doğru bükülür ve rahminize girdikten sonra açılır. İşlem genellikle beş dakikadan az sürer.

RİA’m Varsa Yine de Adet Dönemim Olacak Mı?

Çoğu kadın RİA ile biraz kramp ve lekelenme yaşar, ancak bu üç ila altı ay içinde geçer. Hormonal RİA’lar adet kramplarını azaltabilir ve daha hafif hale getirebilir. Bazı hastalarımın adetleri tamamen durdu. Bakır RİA’lar adetleri ağırlaştırabilir ve krampları daha da kötüleştirebilir, ancak bu genellikle zamanla geçer.

Doğumdan Ne kadar Sonra RİA Alabilirim?

Doğumdan hemen sonra RİA alabilirsiniz. Ancak doğumdan sonra yerleştirme farklı bir teknik gerektirdiği için altı hafta beklemek isteyebilirsiniz.

RİA’ların Güvensiz Olduğu Doğru Mu?

Riskler küçük ama hastaların ne bekleyeceklerini bilmelerini seviyorum. Düzensiz kramp ve kanama yaygındır, ancak genellikle dört ila sekiz hafta içinde düzelir. Daha nadir görülen komplikasyonlar arasında malpozisyon veya perforasyon bulunur. Malpozisyon, RİA’nın uterusta anormal bir konuma sahip olduğu anlamına gelir. Perforasyon, RİA’nın karın boşluğundaki rahim duvarından geçtiği zamandır. Yerleştirmeye özen göstermek, bu sorunların önlenmesine yardımcı olur. Endişeleriniz varsa, ultrason bize konum konusunda güvence vermemize yardımcı olabilir.

Çoğu insan güvenli bir şekilde RİA taktırabilir. Ancak aşağıdaki durumlarda RİA taktırmamalısınız:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalık veya başka bir enfeksiyonunuz varsa veya olabilir
  • Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız
  • Tedavi edilmemiş rahim ağzı kanserine sahipseniz
  • Rahim kanseriniz varsa
  • Adet döneminiz dışında vajinal kanamanız varsa
  • Bakıra karşı allerjiniz, Wilson Hastalığı veya kanama bozukluğuz varsa (bakırlı ria için)

Genel olarak, RİA’lar harika bir doğum kontrol şeklidir. Son derece etkilidirler çünkü hata yapma şansınızı sınırlarlar. Bir hapı yutmayı hatırlamanıza gerek yoktur ve onu yanlış kullanamazsınız. Daha fazla sorunuz için doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

devamı
Vajinal Halka

Vajinal Halka

Metodunu Bul

Vajinal halka, vajinaya yerleştirilen yumuşak plastik bir halkadır.

Kadınların kendi hormonlarına çok benzeyen iki hormon (östrojen ve progestojen) salgılar. Halka, bir hafta ara vermek üzere üç haftada bir değiştirilir.

Bu yöntemin olumlu yanlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kullanımı kolay – bir yüzük üç hafta sürer
  • Seksi kesmez
  • Yüzük hamileliği önlemede iyidir
  • Adet dönemlerinin daha hafif ve daha az ağrılı olmasına yardımcı olur.
  • Adet dönemleri genellikle çok düzenli olacaktır.
  • Doğu bilmek ve bir dönemin ne zaman geleceğini kontrol etmek
  • Yüzük sivilce ile yardımcı olabilir
  • Bazı kullanıcılar daha büyük göğüslere sahip olduklarını fark eder (ve beğenir)
  • Rahim ve yumurtalık kanserine ve pelvik inflamatuar hastalıklara karşı korur.

Olumsuz yanlarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • 3 haftada bir çıkarmayı ve 1 hafta ara verdikten sonra takmayı hatırlamak gerekir
  • CYBH’lara karşı koruma sağlamaz

İlk kullanılmaya başlandığında görülmesi olası yan etkiler:

  • Lekelenme (dönemler arasında kanama)
  • Mide bulantısı (hastalık hissi)
  • Acıyan göğüsler

Diğer olası yan etkiler:

  • Ruh halindeki veya cinsel dürtüdeki değişiklikler
  • Daha fazla açlık hissi

Son derece nadir yan etkiler:

  • Bacaklarda veya akciğerlerde kan pıhtıları (10.000 kadında 2)
devamı
Kısırlaştırma

Kısırlaştırma

Metodunu Bul

Gelecek hamilelikleri önlemek için cerrahi seçenekler

  • Gelecekte hamile kalmayı istemediğini bilenler için kalıcı bir çözümdür. Erkekler ve kadınlar için mevcuttur.
  • Etkinlik: çok etkilidir. 100 bireyden 99’u bu yöntemlerle hamileliği başarılı şekilde önleyecektir.
  • Yan etkileri: prosedür sonrası olası ağrı ve rahatsızlık
  • Kullanım güçlüğü: düşük. Prosedür bir defa uygulanır ve ardından işlem biter.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.

Özet:

Hem erkekler hem de kadınlar kısırlaştırmayı seçebilir. Kadınlar için kısırlaştırma, hamile kalmamanız için yumurta kanallarını kapatan veya bloke eden bir prosedürdür. Erkekler için kısırlaştırmaya vasektomi adı verilir. Erkeğin spermlerini taşıyan kanalları bloke eder. Daha fazlasını öğrenmek için bir sağlık görevlisine danışın ve yaş kısıtlamaları ve bekleme süreleri gibi herhangi bir gereksinim olup olmadığını sorun.

Kısırlaştırma yöntemleri:

Ensizyon. Hem erkekler hem de kadınlar, ensizyonla kısırlaştırma seçeneğine sahiptir. Kadınlar için Laparoskopi, Mini-Laparotomi ve Laparotomi ensizyon (kesik açma) gerektirir. Bu nedenle anestezi de gereklidir. Ameliyat sonrası iyileşmek 2-21 gün sürebilir.

Erkekler için ensizyonlu vasektomi 20 dakika sürer. Sadece lokal anestezi gerektirir. Spermin meniye girememesi için erbezi torbasına bir veya iki kesik atılır. Sperm dışarı çıkamayacağı için kadın da hamile kalamayacaktır.

Ensizyonsuz. Essure, kadınlar için ameliyat veya anestezi içermeyen bir prosedürdür. Vajinadan yumurta kanallarına ulaşılır ve mikro-implantlar yerleştirilir. Bu implantlar, kanalları bloke eden yara dokusu oluşmasına neden olur. “Aynı gün” iyileşme sağlanır ve normal aktivitelere etkisi olmamalıdır. Yara dokusunun oluşması birkaç ay alır ve bu yöntemi etkili kılar.

Erkekler için neştersiz vasektomi yöntemi, tülerine ulaşan minik bir delik açılmasını içerir. Erkeğin tüpleri ardından bağlanır, dağlanır veya bloke edilir. Herhangi bir yara, dikiş içermez ve bu prosedür, herhangi bir komplikasyon olmadan hızlı iyileşmesi ile bilinir. Erkeğin tüpleri ardından bağlanır, dağlanır veya bloke edilir. Herhangi bir yara, dikiş içermez ve bu prosedür, herhangi bir komplikasyon olmadan hızlı iyileşmesi ile bilinir.

devamı
Enjeksiyon

Enjeksiyon

Blog

Özel ve uzun süreli koruma

  • Etkinlik: Tüm enjeksiyon türleri çok etkilidir – Ancak, her defasında iğne yaptırmayı unutmamanız gereklidir. Kadınlar enjeksiyonu zamanında yaptırdığında, her 100 kadında 99’unda hamilelik önlenecektir.
  • Yan etkileri: en yaygın olanlar düzensiz kanama ve iştahın artması ve böylece kilo alımıdır. Bu yöntemi kullanan yüksek sayıda kadında, ilk kullanım yılından sonra aylık kanama duracaktır. Merak etmeyin; bunun zararı yoktur!
  • Kullanım güçlüğü: düşük – 1, 2 veya 3 ayda bir (şartlarınıza göre mevcut türlere bağlı olarak) iğne vurulmanız gereklidir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaz.

Özet:

Evet, aklınızdaki tam da bu! Bir şırınga, bir iğne ve vücudunuza enjekte edilen bir sıvı. Enjeksiyon, yumurtalıklarınızın yumurta üretmesini engeller. Ayrıca, spermin başta yumurtaya ulaşmasını engellemeye yardımcı olmak üzere servikal mukusunuzu kalınlaştırır. Farklı türleri bulunmaktadır – bazıları ülkenizde mevcut olmayabilir.

  • Aylık enjeksiyonlar: Bir ay boyunca sizi korur! Progestin ve östrojen olmak üzere iki hormon içerir.
  • NET-EN veya iki aylık enjeksiyonlar: progestin içerir. İki ay boyunca sizi korur! Östrojen almayan kadınlar için mükemmel bir seçenektir.
  • DMPA veya üç aylık enjeksiyonlar: Progestin içerir. Üç ay boyunca sizi korur! Östrojen almayan kadınlar için mükemmel bir seçenektir.
devamı
Şüpheli Cinsel İlişki Nedir

Şüpheli Cinsel İlişki Nedir

Blog

Genel olarak korunmasız yapılan cinsel ilişki anlamında kullanılan terimdir. Zira kimse partnerinin cinsel yolla bulasan enfeksiyonu olup olmadığını görünüşünden anlayamaz. Aynı zamanda partnerin toplum normlarına göre statüsü yahut mesleği de bu tanım için önem taşımamaktadır. Bu yüzden ilişkiye girdiğiniz partnerinizin seks çalışanı, homoseksüel veyahut barmen vs. olması ilişkiyi şüpheli yapmamaktadır.

Nitekim cinsel yolla bulasan enfeksiyonu olanların %75’i enfeksiyonu olup olmadığını bilmemektedir ki bu oran Türkiye’de oldukça fazla düzeydedir. Çünkü bireyler herhangi bir semptom geliştirmeden doktora gidip test yaptırmama alışkanlığına sahipler. Fakat akılda tutulması gereken bir şey var ki o da semptomsuz ilerleyen birçok cinsel yolla bulasan enfeksiyonun varlığı ve çoğunun maalesef ki tanısının konulmaması ve tedavi edilmemesidir. Bu enfeksiyonu taşıyan doktor da olabilir, polis de ya da herhangi bir üniversite öğrencisi de olabilir. Semptomların ortaya çıkmaması bulaştırıcılığının olmadığı anlamına gelmez, semptomsuz dönemde dahi enfeksiyon hızla yayılabilir.

Bu tanımda bir de süre eklenmesi gerekmektedir. 3 ay ve daha fazla cinsel birlikteliğiniz olmayan kişilerle yaptığınız her türlü cinsel eyleme şüpheli cinsel ilişki diyebiliriz. Örneğin daha evvel hiç ilişkiye girmediniz. Sonrasında 20 yıllık arkadaşınız ile ilişkiye girerseniz bu, şüpheli cinsel ilişkidir. Sebebi daha önce hiç ilişkiye girmemiş olmanızdır. Kişiyi tanıyor olmanız bu durumda yine bir şey ifade etmez. Şüpheli olmayan ilişki için son 3 ay içinde o kişiyle cinsel eyleminizin olması gerekmektedir.

Ayrıca bu durumdan farklı durumlarda cinsel eylemin kendisi şüpheli ilişki denemez. Mesela eşiniz ile anal seks yaptınız. Ben şüpheli ilişkiye girdim diyemezsiniz. Evet şu hâlde tıbbi olarak onaylanmayan bir ilişkiye girmiş olursunuz ve enfeksiyon kapma riskiniz vajinal ilişkiye göre daha fazladır. Ama bu ilişki şüpheli cinsel ilişki olarak adlandırılamaz sadece uygunsuz ilişki olarak tanımlanabilir. Onun için şüpheli cinsel ilişkiyi iyi ayırt etmek gerekmektedir.

Özetle, şüpheli ilişki partnerin statüsü önemsenmeksizin kişinin, son 3 aydır ilk kez ve  korunmasız (prezervatif/kondom/bariyer yöntemler olmadan) olarak yaptığı ilişki (vajinal/anal/oral) anlamında kullanılan terimdir.

devamı
Servikal Kanser Tarama Programı

Servikal Kanser Tarama Programı

Blog

Bu program, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafınca yürütülen toplum tabanlı serviks kanseri tarama programı çalışmaları sırasında uyulması gereken ulusal standartları kapsamaktadır.

Serviks kanseri kadınlarda önemli bir sağlık sorunudur. Preinvazif lezyonların varlığı ve kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle de erken teşhise uygun bir hastalıktır. Serviks kanseri tarama yöntemleri invazif kanser insidansını ve mortalitesini azalttığı düşünülen ve bu açıdan etkinliği kanıtlanmış az sayıdaki tarama yönteminden biridir. Risk altındaki hastaları saptayabilmek amacıyla önerilen aralıklarla düzenli olarak tarama yapılmalıdır. Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastalarda ileri inceleme sonuçlarına göre, gerekli tedavileri yapılmalıdır. Çünkü serviks kanserinin insidans ve mortalitesindeki azalma sadece taramayla değil, taramanın uygun tedaviyle birleştirilmesiyle sağlanabilir.

Serviks kanserinin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulacak ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, servikal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir.

Ülkemizin altyapısı ve olanakları göz önüne alındığında ideal yöntem beş yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile taramadır.

HPV Testi: HPV DNA’nın serviks kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olup, serviks kanserli hastaların %99.9’un da HPV DNA varlığı gösterilmiştir. HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimali çok düşüktür. Servikal kanser taramalarında kullanılacak HPV testleri; uluslararası geçerliliği olan ve toplum tabanlı sağlık taramalarında kullanılabilirliliğini gösteren FDA onayı bulunmalı, IVD’si olmalı (In Vitro Diagnostics)  veya testin özgüllüğü CIN2/3 için düşük riskli HPV genotipleri ile minimal çapraz reaksiyon ile ilgili tarama populasyonları için Meijer et al (IJC 2009) tarafından yayınlanan Avrupa Yönergelerindeki gereklilikleri karşılamalıdır ve bu durum en az 2.500 örneklemle yapılmış bir genel toplum primer kanser tarama çalışmasında gösterilmiş olmalıdır. 

Pap-smear Testi: Pap-smear testi dökülen servikal hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan sitolojik bir tarama testidir. Bu sitolojik tarama testi ile henüz semptomatik hale gelmemiş olan preinvazif ve erken invazif servikal lezyonlar saptanır. Pap-smear testleri konvansiyonel ya da sıvı bazlı olarak yapılabilir.

HPV veya Pap-smear testi her beş yılda bir tekrarlanır. Toplum tabanlı kanser taraması yapılan bireyler vatandaşlık kimlik numaraları ile kayıt edilerek mükerrer testlerden kaçınılır.

Ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef, kadınlarda 30 yaşında başlayan ve 65 yaşında biten toplum tabanlı taramadır (30 ve 65 yaşlar dahil edilecektir). HPV veya Pap-smear testi geliştirilecek davet yöntemleriyle her beş yılda bir tekrarlanır. Son iki HPV veya Pap-smear testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilmelidir.

Özel Durumlar

Histerektomi Sonrası Tarama; Benign jinekolojik nedenlerle total histerektomi yapılmış olguların takibi (CIN II ve III varlığı, benign kabul edilmemektedir), gerekli değildir. CIN II ve III nedeniyle histerektomi yapılan olgularda; üç dökümante edilebilen (raporu olan), teknik olarak yeterli negatif sitoloji ve son 10 yılda anormal/pozitif sonuç yokluğunda tarama kesilmelidir.

TARAMANIN YÜRÜTÜLDÜĞÜ YER: Ulusal toplum tabanlı serviks kanseri taramaları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri [KETEM] tarafından yürütülür.

devamı
Seks hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Seks hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Blog

1: İlk seks yaptığınızda hamile kalabilir misiniz?

Evet, bir kız ilk kez seks yapmış olsa bile hamilelik mümkündür. Gerçek şu ki, bir erkek ve bir kız seks yaparsa ve doğum kontrol yöntemi kullanmazsa, ister ilk kez isterse birçok kez seks yapmış olsun, hamile kalabilir.

Bir erkek, bir kızı onunla ilk kez seks yaptığında hamile bırakabilir. Kadınsanız ve seks yapıyorsanız, yumurtlamaya başlar başlamaz (yumurta bırakma) hamile kalabilirsiniz. Bu, ilk adet döneminiz olmadan önce olabilir.

Doğum kontrolü kullanmak hamileliğe karşı korur. Prezervatif kullanmak da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı korur. Seks yapmadan önce eşinizle kontrasepsiyon hakkında konuşun ve sahip olduğunuzdan emin olun.

2: Bir erkek gelmeden önce geri çekilirse (dışarı boşalırsa) hamile kalabilir misiniz?

Evet kalabilirsiniz. Bir erkek boşalmadan (gelmeden) önce penisini geri çekerse, bir kızın hamile kalamayacağına dair bir efsane var. Gerçek şu ki, geri çekme metodu bir kızın hamile kalmasını engellemez.

Bir erkek boşalmadan önce, boşalma öncesi sıvısında (gelmeden önce) sperm vardır ve bu sıvı, o heyecanlandığında dışarı sızar. Bir kızı hamile bırakmak için sadece bir sperm yeterlidir. Ayrıca boşalma öncesi sıvı  CYBE ait mikropları içerebilir, bu nedenle penisi geri çekmek enfeksiyon kapmanızı engellemez.

Bir erkek boşalmadan önce geri çekilmeye özen göstereceğini söylüyorsa, ona inanmayın. Hiç kimse gelmeden önce sperm sızdırmaktan kendilerini alıkoyamaz. Kendinizi CYBE’lere karşı korumak için her zaman bir prezervatif kullanın ve ayrıca istenmeyen hamileliği önlemek için diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanın.

3: Adet döneminde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalabilir misiniz?

Evet, bir kız adet döneminde hamile kalabilir. Gerçek şu ki, doğum kontrolü olmadan cinsel ilişkiye girerse ayın herhangi bir zamanında hamile kalabilir.

Sperm, cinsel ilişkiden sonra birkaç gün hayatta kalabilir, bu nedenle adet döneminde yapsanız bile, sperm sizi hamile bırakacak kadar vücutta kalabilir.

4: Ayakta seks yaparsanız hamile kalabilir misiniz?

Evet, bir kız seks yaptığı her pozisyonda hamile kalabilir. Bir kızın ayakta, oturarak ya da sonrasında zıpladığında hamile kalamayacağı bir efsanedir. Gerçek şu ki, prezervatif veya başka bir doğum kontrol yöntemi olmadan seks yapıyorsanız “güvenli” bir pozisyon diye bir şey yoktur.

Banyo veya duş da dahil olmak üzere seks yapmak için “güvenli” yerler de yoktur. Hamilelik, hangi pozisyonda ve nerede yaparsanız yapın gerçekleşebilir. Tek gereken, bir spermin bir yumurtayla buluşması.

5: Oral seksten hamile kalınır mı?

Hayır, oral seksten sonra hamile kalamazsınız. Gerçek şu ki, bir kız sperm yutsa bile bu şekilde hamile kalamaz. Ancak gonore, klamidya ve uçuk dahil olmak üzere oral seks yoluyla CYBE’leri yakalayabilirsiniz. Oral seks yapıyorsanız peniste prezervatif kullanmak daha güvenlidir.

6: Alkol sizi yatakta daha iyi yapar mı?

Hayır, alkol sizi yatakta daha iyi yapmaz. Gerçek şu ki, sarhoş olduğunuzda akıllıca kararlar vermek zordur. Alkol, hazır olmadan seks yapmak veya hoşlanmadığınız biriyle seks yapmak gibi riskler almanıza neden olabilir. İçmek deneyimi daha iyi hale getirmez. Sarhoşken seks yaparsanız pişman olma olasılığınız daha yüksektir. Seks ve alkol hakkında daha fazla bilgi edinin.

7: Streç filmi prezervatif olarak kullanabilir misin?

Hayır, prezervatif yerine streç film, plastik torba veya kesekağıdı kullanamazsınız. Sadece bir prezervatif CYBE’lere karşı koruma sağlayabilir.

Bunları eczanelerden ve mağazalardan da satın alabilirsiniz. Üzerlerinde CE işareti işareti olduğundan emin olun, çünkü bu, yüksek güvenlik standartlarına göre test edildikleri anlamına gelir.

9: Prezervatifleri yıkayıp tekrar kullanabilir misin?

Hayır, prezervatif sadece bir kez kullanılmalıdır. Prezervatifi yıkayıp tekrar kullanabilirsiniz diyenlere inanmayın. Prezervatif kullandıysanız, atın ve tekrar seks yaparsanız yenisini kullanın.

Bu, erkek prezervatifleri ve kadın prezervatifleri için geçerlidir. 30 dakikalık cinsel ilişkiden sonra prezervatiflerin değiştirilmesi gerekir çünkü sürtünme prezervatifi zayıflatabilir ve kırılma veya bozulma olasılığını artırabilir. Prezervatif kullanmayla ilgili ipuçları alın.

10: Adet görmeye başlamak, bir kızın seks yapmaya hazır olduğu anlamına mı gelir?

Hayır, bu doğru değil. Adet görmeye başlamanız, büyüdüğünüz ve seks yaparsanız hamile kalabileceğiniz anlamına gelir. Bu, seks yapmaya hazır olduğunuz veya cinsel olarak aktif olmanız gerektiği anlamına gelmez.

İnsanlar farklı zamanlarda seks yapmaya hazır hissederler. Bu kişisel bir karardır.

devamı
Kadın-Orgazmi-Hakkinda-Bilmeniz-Gereken-Her-Sey

Kadın Orgazmı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Blog

Dolu bir yaşam sürmenin bir parçası, orgazm olmayı da içeren sağlıklı bir cinsel yaşam sürmektir. Orgazm yaşamanın sağlığa pek çok faydası vardır ve kadın orgazmı bazen bir sır olarak görülse de, aslında erkek orgazmından çok da farklı değildir.

Uyarılma ve orgazm deneyiminizi geliştiren prosedürlerin yanı sıra kolayca doruğa ulaşma yeteneğinizi geri kazanmanın yöntemleri vardır.

Kadınların birden fazla orgazm türü var

Kadınların orgazmı farklı şekillerde yaşayabilmeleri, kadın orgazmının bazı insanlara gizemli görünmesinin bir nedeni olabilir. Kadınlar orgazma klitoral stimülasyon, vajinal stimülasyon – G noktası dahil olmak üzere – veya göğüslerinizin veya diğer erojen bölgelerin uyarılması gibi çeşitli diğer duyusal yollarla ulaşabilirler.

Klitoral orgazm, erkek orgazmına en yakın orgazmdır. Klitorisin tıkanmasını veya dikleşmesini içerir ve orgazmın kendisi serbest bırakma sağlar. Klitoral orgazmdan sonra devam etmek rahatsız edici olabilir.

Vajinanızın uyarılmasıyla elde edilen orgazm, genellikle “daha derin” ve daha yoğun olarak tanımlanır. G-shot, bu tür orgazmı keşfetmenize yardımcı olabilir.

Cinsel organınızı uyarmaktan başka yollarla da orgazma ulaşabilirsiniz. Göğüsleriniz uyarıldığında veya cinsel imgeler kullanarak orgazm olabilirsiniz.

Sürekli olarak tek bir tür orgazm olabilir veya ne yaptığınıza bağlı olarak farklı türleriniz olabilir ya da biraz karışımınız olabilir. Sen eşsiz bir bireysin ve orgazmların kesinlikle yaşayabileceğin en kişisel deneyimlerden biri.

Tüm orgazmların ortak noktası nedir?

Orgazm sırasında erkek ya da kadın vücudunda meydana gelen bazı şeyler vardır. Örneğin, kalp atış hızınız artar, daha hızlı nefes alırsınız ve metabolizmanız hızlanarak orgazm olur.

Araştırmacılar, türünden bağımsız olarak kadın orgazmında dört aşama belirlediler.

1. Heyecan

Bir uyarılma veya arzu hali olarak tanımlanan bu aşama, vücudunuzun seks için hazırlanmaya başlamasını içerir. Bazı hormonlarda artış olur, kan cinsel organlarınızı doldurmaya başlar ve tüm vücudunuzun kızardığını hissedebilirsiniz.

2. Plato

Bu aşamada cinsel gerilim daha da artar. Cinsel uyarımdan başka bir şey düşünemeyebilirsiniz. Kalp atış hızınız ve kan basıncınız artmaya devam ediyor.

3. Orgazm

Orgazma ulaştığınızda vajina, rahim, pelvik taban kaslarınız ve bazen vücudunuzun her yerindeki kaslar ritmik olarak kasılır.

4. Çözülme

Orgazmınızı takip edin, vücudunuz gevşer ve kalp atış hızınız, kan basıncınız ve nefesiniz daha normal bir hıza yavaşlar.

Sorunlar

Uzmanlar, kadınların %25’inin orgazm olmak için mücadele ettiğini öne sürüyor. Sorun psikolojik, fiziksel veya her ikisi de olabilir. Yardımcı olabilecek tedaviler, terapiler ve müdahaleler vardır.

Menopoz sonrası kadınlar, seks için azalmış bir istekleri olduğunu görebilirler. Bunun için de tedaviler vardır.

devamı