Ertesi Gün Hapı hamileliği engellediği için etkinliğini doğru bir şekilde ölçmek zordur. Bu, Ertesi Gün Hapını almamış olsaydı kaç kadının hamile kalacağını bilmeyi gerektirir, ki bu mümkün değildir.

Sonuç olarak, Ertesi Gün Hapı‘nin etkinliğinin çoğu ölçüsü tahmindir. Ancak bilimsel çalışmalar sonucu yapılan tahmini hesaplamalara göre:

  • Seksten sonraki 24 saat içinde alındığında yüzde 95 etkili
  • Seksten 48 ila 72 saat sonra alındığında yüzde 61 etkilidir

Ek olarak, Ertesi Gün Hapı’nin üreticileri, 72 saat içinde almanızı önerir. Bununla birlikte, son araştırmalar, cinsel ilişkiden sonra 120 saate kadar hala bir şekilde etkili olabileceğini düşündürmektedir.

Kürtaj hapları nasıl çalışır?

Tıbbi kürtaj acil kontrasepsiyon için kullanılan erttesi gün hapından farklıdır ve iki ilaç içerir.

İlk ilaç mifepristondur. Hamileliğin büyümeye devam etmesi için gerekli olan bir hormon olan progesteronu bloke ederek çalışır.

İkinci ilaç misoprostol. Tipik olarak mifepristondan sonra alınır, hamileliği uterustan iten kasılmalara neden olarak çalışır.

Ertesi Gün Hapı aldığınızda zaten hamileyseniz ne olur?

Halihazırda hamileyseniz Ertesi Gün Hapı işe yaramaz. Hamilelik sırasında Ertesi Gün Hapı almanın etkilerini az sayıda çalışma değerlendirmiş olsa da, büyümekte olan bir fetüse zarar vermeyeceğine dair orta düzeyde kanıt bulunmaktadır.

Ertesi Gün Hapı’nı almak gelecekteki doğurganlığınızı etkiler mi?

Ertesi Gün Hapı doğurganlığı etkilemez. Gelecekte hamile kalmanızı engellemez veya sonunda hamile kalırsanız düşük yapma riskinizi artırmaz.

Ertesi Gün Hapını kimler alabilir?

Doğum kontrol haplarını güvenle alabilirseniz, muhtemelen Ertesi Gün Hapını da alabilirsiniz. Aslında, araştırma merkezleri tarafından sağlanan tıbbi uygunluk kriterlerine göre, acil kontrasepsiyon hapları almanın faydaları neredeyse her zaman risklerden daha ağır basar.

Ertesi Gün Hapını kimler almamalıdır?

Son zamanlarda yapılan birkaç araştırma, Ertesi Gün Hapının vücut kitle indeksi (VKİ) 25’in üzerinde olan kişiler arasında o kadar etkili olmadığını gösteriyor.

Özellikle, 2011’de yapılan bir araştırma, VKİ’si 25’in altında olan kişilerle karşılaştırıldığında, VKİ’si 30’un üzerinde olan kişilerin acil kontrasepsiyon almasına rağmen hamile kalma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu bildirdi.

Bir 2014 araştırması, genel olarak, daha yüksek VKİ’lerin, Ertesi Gün Hapı ve diğer sadece progestin içeren Acil Kontrasepsiyon haplarının etkinliğinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bildirdi.

2016 araştırmasına göre, çift doz, VKİ’si 25’in üzerinde olan kişilerde Ertesi Gün Hapı’nin etkinliğini artırabilir.

Lakin bu durum, VKİ’niz 25’in üzerindeyse Ertesi Gün Hapı’yi tamamen almaktan kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez. Elinizdeki tek seçenek buysa, hiçbir şey almamaktan daha etkili olabilir.

Olası yan etkileri var mı?

Ertesi Gün Hapı’nin yan etkileri tipik olarak hafiftir. Şunları içerebilirler:

  • baş dönmesi
  • tükenmişlik
  • baş ağrısı
  • düzensiz adet
  • hafif karın ağrısı veya krampları
  • mide bulantısı
  • kusma
  • olağandışı lekelenme veya kanama