Kısa ve net bir şekilde cevap vermek gerekirse: HAYIR!! Ertesi Gün Hapı, kürtaj hapı ile aynı şey değildir. Kürtaj veya düşüklere neden olmaz.

Ertesi Gün Hapı, progestin hormonunun sentetik bir formu olan levonorgestrel içeren bir acil kontrasepsiyon (EC) şeklidir.

Ertesi Gün Hapı, cinsel ilişkiden sonra 120 saat (5 gün) içinde alınırsa hamileliği önlemeye yardımcı olabilir. Zaten hamileyseniz işe yaramaz.

Neden bazı insanlar ikisini karıştırıyor?

Şu anda Ertesi Gün Hapı haplarının nasıl çalıştığı hakkında bazı tartışmalar var. Kafa karışıklığına ek olarak, insanlar hamileliğin ne zaman başladığı konusunda hemfikir değiller.

Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak bir hafta kadar sürebilir. Bu süreç, aşağıdakileri içeren karmaşık bir dizi adımı içerir:

  • Yumurtalıklardan bir yumurtanın salınması (yumurtlama)
  • Yumurtanın sperm tarafından penetrasyonu (döllenme)
  • Döllenmiş bir yumurtanın veya zigotun uterusa gömülmesi (implantasyon)

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji (ACOG) gibi tıbbi kuruluşlar, hamileliği yukarıda listelenen üçüncü adım olan implantasyonla başlamak olarak tanımlar.

Ancak diğer uzmanlar hamileliğin döllenme ile başladığına inanıyor.İşte Ertesi Gün Hapı hakkındaki kafa karışıklığı da, hapın döllenmeden sonra işe yarayabilme olasılığıyla ilgili gibi görünüyor

Ertesi Gün Hapı nasıl çalışır?

Mevcut araştırmalar, Ertesi Gün Hapı’nin esas olarak yumurtlamayı geciktirerek veya önleyerek çalıştığını göstermektedir. Ayrıca döllenmeyi önleyebilir.

Bildiğimiz kadarıyla Ertesi Gün Hapı, bir yumurta döllendikten sonra artık etkili olmuyor. Döllenmiş bir yumurtanın rahme yerleşmesini engellemez veya zaten yerleştirilmiş olan bir zigota müdahale etmez.

2015 literatür incelemesinin yazarları da dahil olmak üzere bir dizi araştırmacı bu fikre meydan okudu. Ertesi Gün Hapı’nin sadece yumurtlama aşamasında çalışamayacak kadar etkili olduğunu savundular ve muhtemelen döllenmeden sonra etkileri olduğu sonucuna vardılar. Bunun doğru olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Gerçekten de, 2019 tarihli bir literatür taramasının yazarları, bir yumurta döllendikten sonra Ertesi Gün Hapı’nin hiçbir etkisinin olmadığını kanıtlamanın bilimsel olarak mümkün olmayabileceğini belirtti.

Ancak elimizdeki en iyi kanıta göre uzmanlar, Ertesi Gün Haplarının döllenmeden sonra işe yaramadığını vurguladılar. Ayrıca standart tıbbi tanıma göre hamileliğin implantasyon ile başladığını unutmamak gerekiyor.

İlaç Kullanımı Sonrasında kanama olması normal mi?

Vajinal kanama, Ertesi Gün Hapı’nin yaygın bir yan etkisi değildir, ancak olabilir. Ertesi Gün Hapı ve diğer acil korunma haplarındaki hormonlardan kaynaklanır. Genellikle kanama hafiftir ve kendi kendine geçer.

Nadir durumlarda, kanama daha ciddi bir şeyden kaynaklanabilir. Aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım almalısınız:

  • alışılmadık derecede ağır kanama
  • birkaç günden fazla süren beklenmedik kanama
  • kramplar veya baş dönmesi gibi diğer semptomların eşlik ettiği kanama